Zener bariyerler ve izolatörler, alan içindeki enerjiyi sınırlayarak güvenlik sağlayan iki farklı cihazdır. Patlayıcı bir atmosfer, belirli atmosfer koşullarında hava veya yanıcı madde içeren yanıcı maddelerin (gaz, buharlar, sisler veya toz halindeki yanıcı maddeler gibi) bir karışımıdır ki, ateşleme durumunda yanma yanıcı karışıma yayılır.
Zener bariyerleri ve izolatörler
Patlayıcı bir atmosferin oluşması için, yanıcı veya yanıcı bir madde belirli bir konsantrasyonda olmalıdır; bu konsantrasyon çok yüksek veya çok düşükse, bir yanma reaksiyonu veya hatta hiç reaksiyon olmayabilir. Tehlikeli bir karışım normal tesis koşulları altında bulunabilir veya patlama tehlikesi bazen üç ana koruma tekniği kullanılarak önlenir: kapsama (patlama geçirmez), ayrım (kapsülleme) ve önleme (içsel güvenlik). TERMİNATİON BOARDS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İçsel güvenlik, bu nedenle tehlikeli alanlarda elektrikli ekipmanın güvenli işletimi için enerjinin ateşleme için mevcut olanını sınırlayarak bir koruma tekniği olarak tasarlanmıştır. Düşük akım ve voltajda çalışabilen sinyal ve devreler için, içsel güvenlik kullanımı, diğer koruma yöntemlerine göre sistem mimarilerini basitleştirir ve kurulum maliyetlerini azaltır. SURGE ARRESTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
ATEX Avrupa Direktifi 2014/34/AB’ye uyumlu Avrupa standartları, içsel güvenlik ekipmanı ve sistemleri için tasarım ve inşaat gereksinimlerini tanımlamak için temel oluşturur.
Ölçüm döngüsü cihazları
Farklı cihazlar, ekipmanlar ve arabirimler göz önüne alındığında, içsel güvenli uygulamalarda bir sistem yaklaşımını tercih etmek önemlidir. Zener bariyerler, Zener diyotları aracılığıyla hata enerjisini toprağa yönlendiren pasif cihazlardır. İzolatörler ise farklı olarak, hata enerjisini engellemek ve tehlikeli alan ile güvenli alan arasında devreler arasında izolasyon sağlamak için transformatörler veya opto-kuplörler kullanır. SIL 2 hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İçsel güvenli uygulamalarda kullanılan cihazlar standartlara ve en kötü kullanım durumuna uygun olmalıdır. Ayrıca, bir izolatör veya bir bariyerin kullanımı güvenli bir durum elde etmek için yeterli bir koşul değildir.
Ölçüm sistemi veya döngüsü, saha elemanlarını (termokupl, direnç termometreleri, anahtarlar, dirençler, yarı iletkenler), güvenlik parametrelerini, içsel güvenli cihazları (vericiler, vanalar, yakınlık sensörleri, LED’ler, modemler vb.), kabloları, sıcaklıkları ve diğer sertifikalı sistemlerle (Ex, SIL, TUV) veya yıldırımdan koruyucularla potansiyel kullanımını içeren bir bütün olarak doğrulanmalı veya sertifikalandırılmalıdır. SAFETY RELAYS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Cihazlar içsel güvenli bir devrede kurulmadan önce “Varlık parametreleri”ni belirlemek için sertifikalandırılmalıdır. “Varlık” modeli, cihazların sertifikalandırılabileceği minimum gerilim ve akım değerlerini ve güç seviyelerini tanımlayan içsel güvenlik kavramından yararlanır. POWER SUPPLİES hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Zener Bariyerleri
Zener bariyerleri basit ve düşük maliyetli olmalarına rağmen seçilmesi kolay olmayan cihazlardır ve geçmişte çok popülerdi. Şu anda genellikle yeniden düzenleme projelerinde ve OEM uygulamalarında kullanılmaktadırlar. Enerji yönlendirme konseptine dayalıdırlar ve oldukça basit bir bileşen ağından oluşurlar. Bu tür bir koruma, saha sensörünün izole edildiği güvenli bir alana monte edilebilir. MULTİPLEXER SYSTEMS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Bariyerler, dirençler ve sigortalarla seri bağlı Zener diyotlarından oluşan basit bir elektrik devresinden oluşur. Bu koruma, patlayıcı bir atmosfer ateşlemesine neden olmadan önce aşırı akım veya aşırı gerilimi toprağa bağlantıya yönlendirir. Zener bariyerleri, rutin kontroller gerektirir ve izolatörlere kıyasla nispeten yüksek kurulum maliyetlerine sahiptir.
Normal işletme koşullarında, bariyer elektrik sinyallerini her iki yönde de azaltmadan iletir. Güvenli alana dönük bariyer terminallerinde bir hata gerilimi meydana geldiğinde, sonuçta oluşan akım bir sigorta ve Zener diyotları aracılığıyla toprağa yönlendirilir. Hata sürecinde, tehlikeli alana yönlendirilen terminallerdeki açık devre gerilimi Zener gerilimine sınırlıdır, tehlikeli alandaki kısa devre akımı ise sınırlayıcı direnç tarafından sınırlanır.
Bir bariyerin etkinliği, hata akımının güvenli alana geri dönmesini sağlayarak tehlikeli alandaki terminallerde herhangi bir önemli gerilim ve akım artışını önleyen toprak bağlantısına bağlıdır. Bu, diğer toprak bağlantılarından ayrılan özel bir topraklama iletkeninin kullanılması ile sağlanır. Zener bariyerinin toprak bağlantısı ile referans noktalarından en uzaktaki olanı arasındaki bağlantı direnci 1 Ohm’un altında tutulmalıdır. INTRİNSİCALLY SAFE ISOLATORS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İ.S. İzolatörler
Bu tür bir ünite, bariyerlerin aksine, güvenli alandan tehlikeli alana aşırı akım veya dalgalanmaların iletilmesini önleyen yüksek bir izolasyon derecesini korur. İşletim sistemi, ayırma ve izolasyon özelliklerini sağlayan transformatörler ve optik kuplörlerin kullanımına dayanır. Bir galvanik izolatör kullanıldığında, toprak bağlantısı artık gerekli değildir, veri iletiminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar, yani sinyal, topraklama nedeniyle parazit veya sürüklenme akımları tarafından değiştirilmez.
İzolatörler veya izole bariyerler daha hassas ve sağlamdır ve potansiyel olarak tehlikeli enerjiyi izole etme prensibine dayanırlar. Fark, tehlikeli alandaki devreler ile güvenli alandaki devreler arasında izolasyon sağlamaktır ve bunun için transformatörler ve opto-izolatörler gibi bileşenler kullanılır; bu bileşenler içsel güvenlik standartlarına uygun olmalı ve patlama tehlikesine karşı güvenliği garanti etmelidir. ELCON ADAPTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İyi tasarlanmış ise, izolasyon bariyerleri hata geriliminin sınırlayıcı devreye ulaşmasına izin vermez, bu devre sadece transformatörün sekonder sargısındaki gerilime dayanabilmelidir. Galvanik izolasyon, sınırlayıcı devrelerin toprağa karşı yalıtkan olmasını sağlar; bu nedenle, bu devre için artık topraklama ve sigortalar gerekli değildir. Güvenlik parametreleri, Zener bariyerleri için kullanılan yöntemle benzer şekilde belirlenir.
İzolatörler kolayca programlanabilir ve çoğaltıcılar, yedekli 1oo2 mimarileri, kritik uygulamalar (tehlikeli alanlarda veya titreşimlerle) ile kullanılabilir ve ayrıca standart sinyaller sağlayabilir ve kart üzerinde giriş/çıkışa sahip olabilir. Sinyal İzolatör hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.