blog
Yorum yapılmamış

Standart röleler ve güvenlik röleleri, elektrik ve endüstriyel sistemlerde farklı amaçlar için tasarlanmış iki farklı cihaz türüdür ve her biri elektrik ve endüstriyel sistemlerde farklı işlevleri yerine getirir.

Standart ve güvenlik rölesi arasındaki farklar nelerdir

Kısa bir karşılaştırma yapmak kolay bir iş değildir, çünkü uygun düşünme gerektiren birçok nokta vardır. Ancak, güvenlik rölesi ile standart röle arasındaki farklar, onlara uygulanan uygulamalarda özetlenir. Bir yanda, güvenlik rölesi, genellikle güvenlikle ilgili uygulamalarda kullanılır. Görevi, sistemi güvenli olmayan bir duruma sürüklemek için gerekli işlemleri gerçekleştirmektir. Sinyal İzolatör hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Öte yandan, bir standart röle bu koşullarda kullanılamaz çünkü özellikleri, güvenlik enstrümantasyon sistemlerinde kullanımına izin vermez. Bu ayrım, bir güvenlik rölesinin tabi olduğu sertifikasyonlar ve standartlar ile bir standart rölede bulunmayan izleme ve yansıtma fonksiyonlarını da içeren diğer farkları haklı çıkarır.

İşlev

Bir güvenlik rölesinin ve bir standart rölenin amacı, vurgulayabileceğimiz ilk farktır ve önemli ve farklı olarak tanımlanabilir. Standart bir röle genel uygulamalarda kontrol devrelerini anahtarlama için yaygın olarak kullanılır. Bir güvenlik rölesinin işlevi, belirli güvenlik fonksiyonlarına güvenlik sağlamak ve personel, varlıklar ve çevre için ölümcül veya tehlikeli olayların olasılığını önemli ölçüde azaltmaktır. Ayrıca, tesisin normal işlemlerini korur. ELCON ADAPTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Standart bir röle, bir giriş sinyali aldığında kontaklarını açıp kapatarak bir devreyi kontrol etmek için kullanılan elektromekanik bir cihazdır. Genellikle motorları açma/kapatma, ışıkları kontrol etme veya otomasyon süreçlerini yönetme gibi genel kontrol ve anahtarlama uygulamaları için kullanılır. Bir güvenlik rölesi, endüstriyel ortamlarda güvenlikle ilgili fonksiyonları yerine getirmek için özel olarak tasarlanmış bir röledir.

Güvenlik cihazlarını izlemek, güvenlik fonksiyonlarını uygulamak ve güvenlik kilitleme ve kapatma yetenekleri sağlamak için kullanılır. Güvenlik röleleri, kritik uygulamalarda personel ve ekipmanın güvenliğini sağlamak için hayati öneme sahiptir. INTRİNSİCALLY SAFE ISOLATORS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Güvenlik Özellikleri

Neyi normal bir röle olarak kabul edersek, neredeyse herhangi bir otomasyon uygulamasında kullanılabilir. Ayrıca, endüstriyel veya sivil mühendislik amaçları için herhangi bir özelliğe ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Dolayısıyla, standart bir rölede özellikle bir güvenlik özelliği bulunmaz ve güvenlik fonksiyonunun kurulumun temeli olduğu kritik uygulamalarda kullanılamaz.

Standart röleler, güvenlik fonksiyonları için özel olarak tasarlanmamıştır ve yerleşik güvenlik özelliklerine sahip değildir. Güvenlikle ilgili uygulamalar için gereken gereksizlik ve teşhisleri sağlamak için gerekli olan gereksizlik ve teşhisleri sağlamazlar. Güvenlik röleleri, temas gereksizlikleri, otomatik izleme ve teşhis fonksiyonları gibi güvenlik özellikleriyle özel olarak tasarlanmıştır. Güvenilirliği artırırlar ve güvenlikle ilgili işlemlerin bütünlüğünü sağlamak için güvenlik standartlarını karşılarlar.

Güvenli işletme

Bir elektrik sistemi ile ilgili olarak, güvenli işletme, bir cihazın kontrol ekipmanının normal işletiminde güvenli olmayan durumları önleme yeteneği olarak tanımlanır. Bu, bu özelliği sağlayan cihazların hatasız olduğu anlamına gelmez, ancak herhangi bir iç arıza durumunda sonucun hala uygulamanın güvenli bir durumu olduğu veya en azından olaydan önce olduğu kadar güvenli olduğu anlamına gelir. MULTİPLEXER SYSTEMS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Standart rölelerin güvenli bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanmamış olabileceğini unutmamak önemlidir. Bir röle arızasında, devre bilinmeyen bir durumda kalabilir. Güvenlik röleleri, güvenli işletme için tasarlanmıştır. Bir röle arızası veya güç kaybı durumunda, güvenlik röleleri çıkışın önceden tanımlanmış bir güvenli duruma geçmesini sağlar. Bu, güvenlik fonksiyonlarıyla ilişkilendirilmiş olduğu yükü devreden çıkarmak veya devreye almak suretiyle gerçekleştirilebilir. SAFETY RELAYS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Sertifikasyon ve Standartlar

Çoğu üretici, şu anda, hangi alanda faaliyet gösteriyor olursa olsun, müşterilere sertifikalı ürünler sunma temel görevine sahiptir. Her endüstri, takip edilmesi gereken kendi yasaları ve düzenlemeleri bulunmaktadır ve elektronik endüstrisi bundan istisna değildir. Hedef kitleye, uygulamaya ve belirli endüstriye bağlı olarak, bu tür cihazlar belirli standartlara tabi tutulur ve üçüncü taraf akredite edilmiş kurumlar, bu bileşenlerin gereksinimleri karşıladığından emin olmakla sorumludur.

Standart röleler genellikle güvenlik fonksiyonları için sertifikalandırılmaz ve güvenlik standartlarına uygun olmayabilir. Tabii ki, röle üreticilerinin belirli düzenlemelere uyma görevleri vardır, aksi takdirde ürünleri piyasada bulunamaz. Güvenlik röleleri sertifikalıdır ve IEC 61508 gibi işlevsel güvenlikle ilgili cihazlar için tasarım standardını tanımlayan güvenlik standartlarına uygunluk gösterir.

Ayrıca, güvenlik röleleri, güvenlikle ilgili kritik uygulamalar için uygunluğunu sağlamak için sıkı test ve değerlendirmelere tabi tutulur. POWER SUPPLİES hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Uygulamalar

Bu iki cihazı uygulama alanında karşılaştırmak aslında belirsiz veya belirsiz görünebilecek bir şeydir. Standart bir rölenin genel uygulamalarda yer alması yaygındır, oysa güvenlik rölelerinin dahil olduğu uygulamalar belirli ortamlarla sınırlıdır. Standart röleler, muazzam sayıda uygulamada kullanılır, belki de hayal edebileceğimizden daha yüksek bir hacimde. SIL 2 hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Günlük faaliyetlerimizde varlar ve birçok kez varlıklarını bile fark etmeyiz. Bağımsız bir sinyal tarafından bir veya birkaç devreyi kontrol etmek, korumak veya çalıştırmak gerektiğinde, her yerde röleler kullanılır. Standart bir rölenin temel bir endişe olmadığı çeşitli genel kontrol uygulamalarında kullanılabileceği unutulmamalıdır. Güvenlik röleleri, personel koruması, makine güvenliği ve işlem güvenliğinin ön planda olduğu güvenlikle ilgili kritik uygulamalarda kullanılır. SURGE ARRESTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Acil durdurma sistemleri, güvenlik kapıları, ışık perdesi ve diğer güvenlikle ilgili uygulamalarda yaygın olarak kullanılırlar. Standart röleler genel kontrol ve anahtarlama uygulamaları için kullanılırken, güvenlik röleleri yerleşik güvenlik özelliklerine ve gereksizliğe sahip özelleştirilmiş cihazlardır ve kritik güvenlik uygulamalarında güvenli ve güvenilir işletmeyi sağlamak için özel olarak tasarlanmışlardır. Sanayi sistemlerinde güvenlik öncelikli olduğunda, güvenlik röleleri, güvenlik fonksiyonlarını uygulamak ve personeli ve ekipmanı potansiyel tehlikelerden korumak için uygun (çoğu zaman zorunlu) bir seçenektir.

 

Renk Kodu

It’s definitely a useful piece of information! Standard röle ile güvenlik rölesi arasında görsel bir fark bulunur ve bu iki cihazın sadece bakılarak fark edilebilir, ve bunun nedeni bu cihazlardan birinin kullandığı renk koduyla ilgilidir. Standart bir röle, geniş bir renk yelpazesinde piyasada bulunur. Hangi renkte olması gerektiğini belirleyen bir düzenleme veya genel bir kural yoktur.

Renk, tamamen üreticinin takdirine bağlı olarak belirlenebilir. Bir güvenlik rölesi genellikle sarı renkte veya en azından ön panel bölgesinde sarı bir etiket içerir. Bu renk kodlaması, böyle bir cihazın amacını hızlı ve net bir şekilde görsel olarak belirtmek içindir. Örneğin, güvenlik rölesi büyük bir dolaba monte edildiğinde, operatörün hemen bu cihazların güvenlik rölesi olduğunu ve bir güvenlik fonksiyonunu gerçekleştirmek üzere kurulduğunu tanıyabilmesi amaçlanmıştır. Bazı ülkelerde sarı yerine kırmızı kullanılır.

Boyutlar

Güvenlik rölesinin genel boyutları genellikle bir standart röleden daha büyüktür. Standart bir rölenin belirli boyutları yoktur ve bu durumda belirli gereksinimler bulunmamaktadır. Cihazın yer kaplaması, üretici tarafından pazar gereksinimlerine bağlı olarak belirlenir. Genellikle, temel bir model oldukça küçüktür veya en azından bir güvenlik rölesinden daha küçüktür.

Güvenlik rölesi, çoğu durumda farklı kontaklar içerir, bu da birden fazla standart röleye, örneğin teşhis veya gecikme fonksiyonunu yönetmek için karmaşık elektronik devreler gerektirir. Dahili devreleri gerilim darbelerini ortadan kaldırmak için korumak da genellikle bir güvenlik rölesinde bulunan bir özelliktir. Tüm bu ayırt edici özellikler, bir güvenlik rölesinin bir standart röleye kıyasla daha büyük bir kasa gerektirmesine yol açar.

Maliyetler

Mevcut düşüncelere dayanarak hayal etmek mümkündür ve bugüne kadar yapılan düşünceler göz önüne alındığında, bir güvenlik rölesi genellikle standart bir röle ile karşılaştırıldığında daha maliyetli olduğunu kabul etmek kolaydır. Bir güvenlik rölesinin geliştirilmesi ve üretilmesine etki eden faktörler son derece önemli olup, nihai piyasa fiyatı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bir güvenlik rölesinin tasarım sürecinin uzun olması gerektiğini göz önünde bulundurmalıyız çünkü standart bir rölede bulunmayan dahili devreleri vardır.

Elbette bir güvenlik rölesinin teşhis ve koruma devrelerine, yedeklilik için birden fazla kontağa vb. sahip olması, bileşenlerin, imalatın ve testin hem maliyeti hem de üretim maliyetini artırır. Güvenlik rölesi üreticileri ayrıca sertifikalarla ilgilenmek ve bu süreçlerle ilgilenmek zorundadır. Göz ardı edilemeyecek başka bir yön ise pazar büyüklüğüdür. Genellikle birçok uygulamada yaygın olarak kullanılan normal rölelerin ticari ölçeği ile güvenlik rölelerinin kullanıldığı sınırlı alan arasında büyük bir fark vardır.

İzleme işlevi

Bu terim güvenlik röleleri ile sıkı bir şekilde ilişkilidir ve bu cihaz ile bir standart röle arasındaki ana farklardan biridir. Bir güvenlik rölesinin izleme işlevi, sürekli olarak yükün sağlığını ve döngünün durumunu gözetlemenin kritik bir yön olduğu işleme endüstrisi veya herhangi bir başka alanda genellikle temel öneme sahiptir. Standart rölelerin izleme işlevi yoktur. Bazı güvenlik röleleri yükü ve hattı veya hatta kendi iç işleyişlerini izleme yeteneğine sahiptir.

Tüm röleler bu tür izleme özelliklerine sahip değildir, ancak sadece daha gelişmiş ve sofistike olanlar. Uygulamanın sağlığını canlı olarak izlemek, gelişmiş dahili elektronik devreler sayesinde ve sürekli olarak cihazların iç işleyişlerini ve döngü bütünlüğünü denetleyerek gerçekleştirilebilir.

Yangın ve gaz için uygulamaların bahsedilmesi önemlidir, çünkü hat izlemesi genellikle pasif durumdadır ve acil durumda müdahale gerektirir. Bu, döngünün ve yükün durumunu normal olarak devre dışı durumda koruyan bir öngörüsel bir yöntemdir. TERMİNATİON BOARDS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.

Darbe Testi

Darbe Testi, PLC’nin DO kartını yük ile bağlayan hattın kalitesini kontrol ettiği sistemdir. Eğer bir güvenlik rölesi, dijital çıkış kartı gereken güç nedeniyle güvenlik yükünü doğrudan sürdüremiyorsa, PLC kartı perspektifinden bakıldığında röle yük haline gelir. Bu işlev günümüzde çoğu güvenlik sistemi tarafından kullanılmaktadır, ancak rölenin ön ucu bu işlevle uyumlu değilse, röleleme sorunları veya hatta röle arızası olabilir.

Test darbesi nedeniyle temasın sürekli olarak açılması ve kapanması, rölenin ömrünü erken bitirebilir. Bu, bir güvenlik rölesi seçerken dikkate alınması gereken önemli bir özelliktir çünkü bu, röle kontaklarına darbe, yükün yanlış aktivasyonları ve birim için erken bir ömür sonu sağlayarak röle hasarının önlenmesini sağlar. Darbe testi genellikle hem açık hem de kapalı koşullarda DO kartı tarafından gerçekleştirilir.

Güvenlik enstrümantasyon fonksiyonlarından bahsediyoruz. Eğer güvenlik rölesi darbe testi ile uyumlu değilse, genel uygulama için zararlı durumlara yol açabilir ve rölenin kendisinin yanı sıra yanlış anahtarlama ve istenmeyen güvenlik prosedürlerinin tetiklenmesine neden olabilir.

Hata Yansıtma

Bazı durumlarda, güvenlik rölelerinin denetlenen PLC dijital çıkış kartları ile birlikte çalışması gerekebilir. Bu durumda, röle, bu özelliğe uyumlu olanlardan biri olmalı ve bu işlevin bir uzantısı olarak çalışmalıdır. Temel olarak, çıkış döngüsünde bir hata meydana geldiğinde, DO kartına doğrudan bağlanan güvenlik rölesinin bobininde bir değişiklik algılanabilir. Bu empedans, PLC kartı tarafından okunabilir ve bir hata durumu olarak yorumlanabilir.

Bu özelliğin adına hata yansıtma denir çünkü röle, sahada bir hatayı algılar ve böyle bir durumu bobin terminallerinde yansıtır. Bu işlev ayrıca kurulum ve kablaj maliyetlerini de etkiler; çünkü artık ayrı bir dijital giriş kartı ve ilgili kablaj gerekli olmadığında maliyetler azalır. Standart rölelerin hata yansıtma fonksiyonu yoktur.

İletişim Protokolleri
İşlem endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir iletişim protokolü Modbus protokolüdür ve bazı röleler bu seçime uyar. Bu özelliğe sahip güvenlik röleleri genellikle zaten akıllı röleler olarak tanımladıklarımızdır. Bu, genellikle ayar ve yapılandırma gerektiren ve uygulamanın bütünlüğünü teşhis edebilenlerdir. RS-485 kablosu üzerinden Modbus iletişimini destekleyen tüm röle modülleri, 127 cihazdan oluşan bir ağ oluşturmak için kullanılabilir.

Bu cihazlar çok düşüşlü bir ağda düzenlenebilir ve tek bir ana ünite tarafından izlenebilir veya yapılandırılabilir. Her röle, bu durumda bir köle olarak görülebilir ve bir adres aracılığıyla benzersiz şekilde tanımlanan bir parametre tablosuna sahiptir ve istendiğinde değerini okuma ve yazma için kullanılabilir hale getirir. Esnek bir iletişim protokolüne sahip olmanın bir dizi faydası vardır :

– Tüm bağlı röleler için 1 Modbus arayüzü
– Çok düşüş bağlantısı, iletişim mesafesi 1200 metre
– Aynı ağda en fazla 127 röle
– Alarm izleme için Sistem DI’ye ihtiyaç yok
– Hata türü hakkında bilgi

 

Çalışma Aralığı

Her seferinde bir güvenlik rölesinden bahsettiğimizde, genellikle göz ardı edilen özelliklerden biri işletme sıcaklık aralığıdır. Birçok kullanıcı, bir şekilde dolabın veya genel montajın sıcaklığını değerlendirmeyi ve güvenlik rölesinin çalışabileceği belirtilen aralığıyla karşılaştırmayı gözden kaçırır. Aslında, her üreticinin herhangi bir resmi belgede iddia ettiği işletme sıcaklık aralığı sertifikalı bilgidir. Güvenlik rölesi, geçerli sertifikaları yayınlama yetkisine sahip üçüncü taraf kuruluşlar tarafından değerlendirilmeli ve onaylanmalıdır.

Şu anda piyasada bulunan çoğu güvenlik rölesi, zorlu çevresel koşullarda kurulumu mümkün kılmak için geniş bir çalışma sıcaklık aralığına sahiptir. Elbette, bu yeterli olmayabilir ve iyi bir uygulama, uygun boyutlandırılmış bir soğutma sistemini düşünmektir. Bu iki unsurun kombinasyonu, iç bileşenleri daha az stres altına sokarak cihazın ortalama ömrünü uzatır; çünkü bileşen arızası riskini azaltır ve ortalama ömrü uzatırız.

Sonuçlar
Şimdiye kadar gördüğümüz şey, bir standart röle ile bir güvenlik rölesi arasındaki geniş bir farklar listesidir. Birçok farklılık bulunmakta ve elbette ki, koşullara bağlı olarak analiz edilmesi gereken diğer özellikler olabilir, ancak fark açık ve belirgindir. Tehlikeli olayların önlenmesinde bir rölenin temel rol oynadığı tüm uygulamalarda, bir güvenlik rölesinin kullanımı temel öneme sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This field is required.

This field is required.