Bu yazımızda sizlere Röle nedir ? Çalışma prensibi ve kullanım alanları hakkında bir çok detayı aktaracağız. Ayrıca Omron röle hakkında ise sizlere birkaç öneri de bulunacağız. Sözümüzü fazla uzatmadan başlamak istiyoruz.
Röle Nedir ?
Düşük akım kullanarak yüksek akım çeken cihazları anahtarlama yapması için kullanılan devreye ait bir elemandır. Çalışma prensibi olarak şunu söyleyebiliriz; Bobine gelen enerji mıktanıslanarak armatürü hareket ettirir. Bu hareket kontakların birbiri ile temas etmesini sağlar ve iletim sağlanmış olur. Röle üzerinde 3 farklı (genellikle) bağlantı bulunmaktadır. Bunlar;
- NO (Normally Open) : Bu bağlantı tipinde iletim gerçekleşmez. Çünkü röleye enerji verilmediği zaman common ucuyla bağlantılı açık devredir. Eğer bobine enerji verilirse common ucu ile normally open kısa devre olur ve akım sağlanır.
- NC (Normally Closed) : Bu bağlantı tipinde ise NO’ya zıt bir şekilde çalışmaktadır. Bobine enerji verilmediğinde NC ve COM uçları kısa devre olur. Enerji verildiğinde ise açık devre olmaktadırlar.
- COM (Common)

Rölenin Kullanım Alanları Neresidir ?
Bu kullanım alanları çeşitlerine göre karar verilmektedir. Elektrikli ev aletlerinde, sigortalarda, alarm sistemlerinde, kamera ve güvenlik sistemlerinde sıkça röleleri görebiliriz.
Röle Çeşitleri Nelerdir ?
En yaygın olarak kullanılan röleleri sıralayalım. Bu çeşitlilik sayesinde rölenin kullanım alanları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaksınız.
- Reed Röle : Burada manyetik alan etkisi kullanılmaktadır. İletim ve kesim durumlarına geçiş sağlanır. Örnek vermek gerekirse alarm sistemlerinde bu tip çok kullanılmaktadır. Çünkü röleye mıknatıs ve benzeri bir madde yaklaştığında kontakları değişmektedir.
- Termik Röle : Ortamdaki ısıyı kullanarak kontak durumlarını değiştirmektedir. Ortamın ısısı arttıkça, elektrik akımı kesilmektedir. Örneğin; ütü bu duruma çok güzel bir örnektir.
- Solid State Röle : Aşırı yüksek akımlara kadar dayanabilmektedir. Normal röleye göre daha uzun ömür sergilemektedir.
- Faz Koruma Rölesi : Motorda oluşabilecek aşırı ısınma ve kısa devre oluşumunda yanma meydana gelirse bunları korumak amacıyla kullanılmaktadır.
- Zaman Rölesi (Öneri : Omron H3CR-A Zaman Rölesi ) : Adı üzerinde aslında. Zamanlayıcı diyebiliriz. Kontak durumu bir süre sonra değişmektedir. Bu röle biçimi hakkında omron röleyi tavsiye etmekteyiz. Detaylı bilgiyi öneri linkinden öğrenebilirsiniz.
- Kaçak Akım Rölesi : Burada kaçak bir akım varsa ve bu akım normalinden daha fazla bir değere sahipse, elektriği kesmek için kullanılmaktadır. Sistemde giren akım ve çıkan akım farklı ise sistem çalışmaktadır.