Inverter Nedir ?
Inverter (İnvertör), elektriksel güç dönüştürme elemanı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda evirici de denilebilir. Herhangi bir doğru akım kaynağından (DC) alınan gerilimi işler ve sabit yada değişken genliğe, frekanslı alternatif akım (AC) gerilimi elde eder.

Invertör, yenilenebilir enerji kaynaklarında elektrik üretmek için kullanılır. Aydınlatma lambalarında, mobil olarak kullanılacak herhangi bir televizyonda da kullanılmaktadır. Asıl amacı sistemde oluşan dalgaları, dengesizlikleri ve kesintileri önlemesidir. Bu durumda sistem daha dengeli, etkili ve etkin bir şekilde çalışacaktır. Mekanik herhangi bir aksamda oluşacak hasarları en aza çeker. Bu şekilde mekanik aksamın ömrü uzat ve maliyeti azalır.
Enerji alanında da invertörleri görebilirsiniz. Mesela kesintisiz, dengeli ve kaliteli bir enerji için rüzgar ve güneş gibi kaynakları kullanır.
Ne İşe Yarar ?
Bize en yakın örneği verelim. Elektrik şebekesinden gelen yüksek gerilimli akımı daha uygun yani 220 V akıma çevirmek için kullanılmaktadır. Aksi halde o akımı kullanmamız mümkün olmayacaktır. Ayrıca 12V, 24V, 48V doğru akımlarının, 220 V alternatif akıma dönüştürülmesi sağlanır. 0,5 Hz ve 2000 Hz arasında hız ayarlaması yapması da mümkündür. Bobin ve kondansatörlere elektrik dalgalanmalarını temiz bir şekilde iletir.
İnvertör Çeşitleri Nelerdir ?
İki grupta inceleyebiliriz. Birincisi kapalı sistemler yani off grid, diğeri ise şebekeye bağlı olan yani on grid’tir. Off grid invertörler şebeke hattına sahip olmayan köy, tarla, dağ, otoyol kenaların yeni bir trafo veya bağlantı yapmak yerine masrafı en aza indirerek, güneş ve rüzgardan yararlanılır. Bu enerji invertörler sayesinde dönüştürülür ve depolama sağlanır.
On grid invertörler, bir çok şekilde kullanılabilir. Elektriğin olmadığı zamanlarda depolanmak üzere akü olarak kullanılabilir. Yeterli enerjinin olmadığı zaman şebekeden enerji takviyesi alabilir.
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu :
Omron H3CR-A Zaman Rölesi