İntrinsik güvenlik (IS) korumasının başarılı bir şekilde uygulanması için standartlar ve devre seçimlerinin yanı sıra titizlikle gözlemlenmesi gereken uygulamalar ve kaçınılması gereken hatalar bulunmaktadır.
İçsel Güvenlik
Bir intrinsik güvenlik sisteminin uygun şekilde uygulanmasının temeli düzenleyici çerçevedir. Uluslararası düzeyde, IECEx patlama koruma endüstrisinde cihazların ve hizmetlerin bağımsız test edilmesi ve sertifikalandırılması için bir sertifika şemasıdır. Birçok düzenleyici gereklilik IEC 60079 serisinde özetlenmiştir, ancak elektrik tesisatları için tam bir gereklilik seti içeren Amerikan standardı NFPA 70 ve Kanada pazarı için standart olan CSA C22’de de bulunmaktadır. Sinyal İzolatör hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Teknolojik açıdan, intrinsik güvenlik, elektrik ekipmanları ve elektronik cihazlar tarafından meydana gelen yangın ve patlama risklerini önlemenin ana tekniğidir. Devre ve enerji seviyesinde, Zener bariyerleri ve Galvanik izolatörler tarafından başlıca garanti edilmektedir. Zener bariyerleri, intrinsik güvenlik sağlamada en başarılı cihazlardan biridir.
Bunlar, Zener diyotlarına dayanan pasif koruma arayüzleri olup, bir hata, aşırı gerilim, kısa devre vb. durumunda tehlikeli alanlarda akan enerji ve akım miktarını sınırlamak için kullanılır. Galvanik izolatörler, sinyalin kaynaktan ölçüm cihazına transformatörler, optik veya kapasitif bağlayıcılar aracılığıyla geçmesine izin verir. ELCON ADAPTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Toprak döngülerini kesmenin yanı sıra, izolasyon yüksek gerilim darbelerini keser ve yüksek ortak mod voltajlarını ortadan kaldırarak operatörleri ve kontrol ve ölçüm cihazlarını korur. Bir intrinsik güvenlik sistemi tasarlarken ve uygularken kaçınılması gereken altı ana hatayı görelim.
İlk hata: Ayrı bir toprak bağlantısı sağlamamak
Zener bariyerlerinin intrinsik güvenlik sağlaması için zamanla korunması gereken ayrı bir toprak bağlantısı gerekmektedir. Zener bariyerinin toprağı ile referans noktasından en uzak olan arasındaki bağlantı direnci olası ateşlemeleri önlemek için 1 Ohm’dan fazla olmamalıdır. TERMİNATİON BOARDS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İyi bir toprak bağlantısı, hata akımının tehlikeli alandan güvenli alana geri dönmesini sağlayarak tehlikeli alan terminallerinde herhangi bir gerilim ve akım artışını önlemelidir. Bu koşul, diğer sistem yapısal toprak telinden ayrılan ve tek bir referans noktasına bağlanan ayrı bir toprak iletkeninin kullanımı ile sağlanır. INTRİNSİCALLY SAFE ISOLATORS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
İkinci hata: İntrinsik güvenli devreler arasındaki mesafelerin korunmaması
İntrinsik güvenli devreler arasındaki mesafelerin korunması kritiktir. Bu yöntemin uygulanması, intrinsik güvenli devreleri intrinsik olmayan devrelerden ayırmaya, farklı intrinsik güvenli devreleri ayırmaya ve intrinsik güvenliğin bağlı olduğu bileşenlerin kısa devre yapılmasını önlemeye olanak tanır. Tipik olarak, harici intrinsik güvenli devrelerin bağlanması için terminaller, intrinsik olmayan devre iletkenlerine olan mesafenin en az 50 mm olacak şekilde monte edilmelidir.
Amaç, devreyi güvenlik açısından kritik bileşenlerin kısa devreler tarafından atlanmasını önlemek için uygulamaktır. Bileşenler için minimum mesafeler, bileşenlerin yer değiştirmesi ve bağlantıları, intrinsik güvenliğin düzenleyici sınırlarının karşılaştırıldığı intrinsik güvenlik kurallarıyla karşılaştırılır. MULTİPLEXER SYSTEMS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Üçüncü hata: Ex kapsüllerinin tanımlanmasında başarısızlık
Açık güvenlik nedenlerinden dolayı, intrinsik güvenli devreleri barındıran bir kapsülün uyarı etiketi sağlayarak açıkça tanımlanması gerekmektedir. Tipik olarak, intrinsik güvenli devre bölümlerini tanımlayan rengin mavi olduğu kabul edilir. EN60079-14, “İntrinsik güvenli devreler, onları bir intrinsik güvenli devrenin parçaları olarak tanımlamak için işaretlenmelidir. Tesisatlar veya kaplamalar bir renkle işaretlenmişse, açık mavi olmalıdır.” şeklinde belirtmektedir.
Dördüncü hata: İntrinsik güvenli Ex kablolarının tanımlanmasında başarısızlık
Mavi kaplamalı ve iletken izolasyonlu kontrol kabloları kolayca tanınır. Bunlar intrinsik güvenli devreler için tehlikeli alanlarda kullanılır ve EN 60079-14 gereksinimlerini karşılar: “İntrinsik güvenli devreler açık mavi kablolarla tanımlanmışsa, bu tür kabloların intrinsik güvenli devrelerin tanımlanmasını karışıklığa veya etkinliğinin azalmasına neden olabilecek başka amaçlar için kullanılmaması gerekmektedir. SURGE ARRESTERS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
” Ancak, kabloların muhafazalardan çıkışının kablo glandları ve terminaller üzerindeki gerilimleri sınırlamak için tasarlandığından emin olmak iyi bir uygulamadır. Bağlantı kutusu, kabloların yeterli bükülme yarıçapıyla çıkmasını sağlayacak şekilde konumlandırılmalıdır. POWER SUPPLİES hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Beşinci hata: Yanlış kablo glandı seçimi veya montajı
Elektrik ekipmanlarına kabloların bağlantısı, kullanılan kablo tipi ve çapı dikkate alınarak seçilmiş kablo glandları aracılığıyla yapılmalı ve patlama korumasına karşı bütünlüğü korumalıdır. Kablo glandları, uygulanan gerilimin veya dönmenin iletken bağlantılara iletilmemesi için kabloyu güvenli bir şekilde sabitlemelidir.
İntrinsik güvenli kablo glandları darbe korumasına sahip olmalı ve dışarıdan bir elektrik bağlantısı yapmak için yangına dayanıklı bir muhafaza içinde kullanılabilir. Patlama geçirmez muhafazaların iç kısmının sızdırmazlığı için kablo olmayan hat geçişleri, yani kör tıpalar, kullanılabilir. SAFETY RELAYS hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.
Altıncı hata: Açıklayıcı belgelerin eksikliği
İntrinsik güvenli sistemler için açıklayıcı belgelerin eksik olması, tesisleri sınıflandırmayı, sistemleri ve bileşenleri tanımayı, uyumu izlemeyi ve koordinasyon faaliyetlerini doğrulamayı zorlaştırır. Elektrik ekipmanlarının ve sistemlerinin düzenlemelere uygun olduğunu gösteren belgeleri toplamak önemli bir adımdır. Tehlikeli alanlarda kullanılan devrelerin ve sistemlerin, açıklayıcı belgelere uygun özelliklere sahip olduğunun doğrulanması gerekmektedir. SIL 2 hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için sitede listelenen numaralarla iletişime geçin.